FIRE GRUNNPRINSIPPER

Når vi bruker musikk og sang sammen med eldre og personer med demens, er det noen prinsipper som bør ligge til grunn for arbeidet vårt. Disse kan du lese om på denne siden.

BT2B9257.jpg

1.Glede, trivsel og kommunikasjon ER DET ALLER VIKTIGSTE!

Det kan virke selvsagt, men det er alltid viktig å huske på at alle sangaktiviteter skal være lystbetonte, både for den som leder og for deltakerne. Dette betyr ikke at alle må like alt, men at aktivitetene tilpasses dem som deltar på best mulig måte. Dette gjelder både musikalske preferanser og fysiske og mentale forutsetninger for å delta. Hvis noen viser tegn til ikke å trives under en aktivitet skal det alltid være mulig å forlate den. Derfor er det lurt at minimum en fra personalet, i tillegg til den som leder, er til stede.

2. Ressursorientert og personsentrert tilnærming til musikkaktiviteter

Bruk det du vet om deltakernes bakgrunn i aktiviteten, og tilpass for eksempel sangvalg etter dette. Det er viktig å se bredt på begrepet ”deltakelse”. Se etter de små tegnene til aktivitet, og støtt opp under dem. Forsiktig tramping med foten eller små smil og øyeblikk med blikkontakt er også aktiv deltakelse i sangaktiviteten! For at du som leder skal kunne fange opp de ulike deltakernes initiativ, og for å ha overskudd til å ha mye blikkontakt, er det en fordel at du kan sanger og aktiviteter godt, og at du øver deg på å være i kontakt med deltakerne gjennom blikk og kroppspråk.

BT2B9302-2.jpg

3. tILPASS MusikkEN TIL DE eldres hørsel

Mange eldre hører dårlig, og i de fleste tilfeller der det de høye frekvensene som er vanskelige å oppfatte. Å legge sangene i et lavt leie kan derfor være hensiktsmessig. Eventuelt akkompagnement bør være så enkelt som mulig, og i hovedsak basert på basstoner dersom du bruker piano. Et enkelt akkompagnement er også viktig når man arbeider med personer som har vanskelig for å oppfatte komplisert sammensatte sanseinntrykk, som ofte er tilfellet for personer med demens. Husk også at mange mennesker med demens og/eller angst kan være svært sensitive for lydinntrykk.

4. SYNG MED DEN STEMMEN DU HAR OG BRUK dine EGNE RESSURSER

Å ha godt utstyr på plass er en fordel, men ingen forutsetning. Om du ikke kan spille et instrument eller du ikke har tilgang på avspillingsutstyr betyr det ikke at du ikke kan lede en musikksamling! Å sette på innspilt musikk er ikke en musikkaktivitet i seg selv. Men dersom du stimulerer pasientene til å synge med, bevege seg til musikken, eller å lytte aktivt til musikken er det det!

Syng med den stemmen du har, og bruk dine egne ressurser. Kvaliteten på aktiviteten måles ikke i dine egne musikalske ferdigheter, men i hvordan du bruker musikken. Husk at musikkaktiviteter kan spenne fra det mest planlagte og gjennomtenkte til det mest spontane. Det er sjelden feil å bruke musikk, men du skal alltid være deg bevisst hvordan du bruker den!